Postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai greu din an, este un prilej de purificare spirituală, dar şi o perioadă de detoxifiere a organismului, deoarece nu se consumă produse de origine animală. Numeroşi vrânceni aleg să ţină acest post.
Medicii recomandă acestora să fie atenţi la preparatele de post care se găsesc din belşug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătăţii. Doctorii recomandă celor care ţin post să aleagă mâncarea gătită în casă, fructele şi legumele. „Dincolo de valenţele purificării fizice şi spirituale ale postului, produsele de post pot avea influenţe negative asupra organismului. Cei care ţin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conţin acele E-uri concentrate în coloranţi, arome şi îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roşu carmin cu efect toxic sau fosfaţii, nitriţii cu efect toxic asupra funcţiei renale sau substanţele aromate, îndulcitorii chimici şi substanţele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci şi migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, pentru că doar aşa putem avea o alimentaţie sănătoasă, pe lângă purificarea spirituală. Doar aşa vom avea o alimentaţie bogată în macro şi micro nutrienţi, vitamine, antioxidanţi benefici în această perioadă de stres climatic”, recomandă medicul internist Constantin Barbu.
Medicii atrag atenţia asupra faptului că gravidele şi copiii nu trebuie să ţină post. „Nu este indicat să ţină post gravidele, lehuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefro-tic, cei cu afecţiuni cronice, cu cancer sau afecţiuni autoimune şi boli de colagen. Dacă aceştia vor neapărat să postească, trebuie să înştiinţeze medicul curant”, a adăugat medi