de VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU GARGANTUA SI PANTAGRUEL Cum vi s-ar parea sa mergeti pe strada si sa va intrebe cineva, ca din senin, "ati mancat?" Nu e nici un scenariu, ci chiar formula de salut a chinezilor, care au renuntat de mult la cunoscutul "buna ziua" in favoarea acestei metode ceva mai insolite. De altfel, nici ca se putea nimeri un salut mai potrivit, pentru ca, dupa cum veti afla in continuare, poporul chinez este extrem de preocupat de ce-i in farfurie si pune mare pret pe arta gastronomica. Si daca tot am ajuns la capitolul asta, nu se poate sa trecem mai departe fara a va face cunostinta cu cele patru tipuri de bucatarii chinezesti: Sichuan, Guandong, Huaiyang si Shandong. Denumirile sunt reprezentative locului unde s-a dezvoltat prima data respectivul stil, iar mancarurile se conformeaza "regulilor" din regiune: unele, ceva mai condimentate, se folosesc in tratamentul diverselor afectiuni, in timp ce altele, mai putin sarate si uleioase, sunt un adevarat spectacol de gust, culoare si forma.
ISTORIE. In antichitate, masa de la curtea imperiala era un adevarat regal culinar: zeci de feluri intinse pe masa si forme cat mai diverse. Iar unele feluri ramaneau neatinse, tocmai din cauza multitudinii de alternative. Astazi insa, masa chinezilor numara aproximativ patru feluri, exceptie facand dejunul, la care nu se consuma niciodata mai putin de cinci feluri.
Elementul reprezentativ in bucataria chinezeasca il constituie culoarea. Niciodata nu o sa vedeti mai mult de doua culori in farfurie si asta pentru ca impactul vizual este mai puternic si mai atractiv cand vorbim de monocromie culinara. Si tot pentru o prezentare demna sa atraga chiar si cel mai sceptic consumator, artisti intr-ale gastronomiei au ales ca alimetele sa fie taiate cat mai marunt si in forme diverse. Iar cum lantul slabiciunilor abia incepe, asa se explica si lips