Pe la 18 ale lunii septembrie, boier Ghenadie a trimis hrisov prin care erau invitaţi, cu toată cinstirea, de a participa la petrecerea dată cu ocazia naşterii primului fiu, mult aşteptat de familie. Sămânţa de viţă veche, de Enira, coborâtoare din glia tracică şi adusă la nord de graniţă de pe meleagurile bulgăreşti, a fost ocrotită, supravegheată şi moşită de doctori renumiţi.
Sădită în pământ, la Aliman, a găsit seva tracică a Dobrogei noastre şi s-a învârtoşat în rădăcini, ridicându-se mândră şi sănătoasă ca să aducă fală boierului Ghenadie, din neamul Bobeică. Muncită cu grijă şi spor de oameni harnici, cu mâini pricepute, sămânţa a rodit prunc sănătos, viguros, dulce şi tăcut, care-i face pe părinţi mândri de eforturile lor.
Cu pâine şi sare
La adunarea din curtea podgoriei au participat mulţime de invitaţi, care mai de care mai pricepuţi şi mai dornici de a aprecia vigoarea nou-născutului. I-au primit cu pâine caldă şi sare, conform datinei. I-au poftit mai întâi să guste, sau să bea, după plac, din noul rod proaspăt stors din ciorchini negri, brumaţi.
Cu paharele-n mâini şi cu mustul pe limbă, ba unul, ba altul, au început a-i căuta cele dintâi taine. Unii mulţumiţi, alţii încântaţi, s-au aşezat la mesele pregătite pentru a petrece şi a cinsti bucatele. Le-au fost date căni cu must, platouri cu struguri şi alte fructe ale toamnei. După ce au cinstit câteva pahare de licoare, numai ce au venit un roi de harnice podgorence care le-au pus pe masă friptură de raţă alimană, crescută în lacurile Sarpul şi Vederoasa, pentru a-şi dovedi savoarea şi soiul, alături de salate asortate bine tocmite. Pâinea cea aburindă a trezit bunătatea din sufletele mesenilor veniţi din târgurile cele mari, unde nu se prea găseşte o aşa ocazie şi le-a făcut ochii senini. Cinstit-au şi căni cu vin vechi, pus la cale tocmai în Bulgaria vecină