În medicina tradiţională chineză se spune că strugurii purifică sîngele şi organele interne. În Occident s-a demonstrat că o cură cu struguri are rezultate bune în tratamentul reumatismului şi artritelor.
În medicina tradiţională chineză se spune că strugurii purifică sîngele şi organele interne. În Occident s-a demonstrat că o cură cu struguri are rezultate bune în tratamentul reumatismului şi artritelor. De asemenea, cura de struguri – albi sau roşii – este indicată fumătorilor, deoarece au proprietatea de neutralizare parţială a efectelor tutunului. Strugurii sînt buni şi împotriva retenţiei de apă, pentru că au proprietăţi diuretice puternice.
Energie“Strugurele este o sursă bună de energie, datorită zaharurilor. 100 g struguri conţin 16 g zaharuri, dintre care 8 g glucoză şi 8 g fructoză. Cu toate acestea, indexul glicemic al strugurelui nu este foarte mare, ceea ce înseamnă că zahărul din struguri se asimilează lent şi nu stresează foarte mult pancreasul”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Din cauza conţinutului ridicat de zahăr, diabeticii pot să mănînce struguri cu precauţie şi doar sub supravegherea medicului. În perioadele de secetă, conţinutul în apă al strugurilor scade, dar creşte cantitatea de zahăr. Astfel, strugurii ajung şi la 32 g zahăr/100 g.
CaloriiTot din cauza zaharurilor, strugurii au mai multe calorii decît alte fructe, de aceea sînt evitaţi de multe ori de persoanele care ţin cură de slăbire. În funcţie de conţinutul în zahăr, strugurii au între 60 şi chiar 90 de calorii/100 g. “Dacă facem o cură cu struguri, atunci putem să mîncăm într-o zi doar struguri – 1,5-2 kg, în funcţie de toleranţa fiecăruia. Persoanele care ştiu că au probleme digestive ar fi bine să aleagă strugurii roşii. Aceştia conţin taninuri, substanţe care îmbunătăţesc digestia