Legea comerţului cu produse alimentare, promulgată ieri, va duce la micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 10% la începutul anului viitor. Codul de bune practice nu va avea un efect imediat, iar primele rezultate vor fi vizibile la începutul anului viitor. „Preţul alimentelor ar putea scădea cu 10% însă într-un orizont de timp mai îndepărtat, efectele se vor vedea în termen de trei luni de la aplicarea legii‟, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Producătorii spun că până acum rafturile magazinelor au fost „interzise‟ pentru ei. Şi asta pentru că taxele ajungeau să reprezinte până la 40% din preţul produselor, după cum spun chiar producătorii. „Am încercat să distribuim legumele produse prin intermediul magazinelor, însă taxele erau prea mari, se întârzia cu plăţile‟, spune Dumitru Babaioana, directorul Carinag din Cluj. Dacă reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România spun că aplicarea acestei legi va duce la creşterea preţurilor, producătorii îi contrazic. „Preţul cu care produsele ajung la raft este aproape dublu faţă de cel de achiziţie, deci ar avea de unde scădea preţul‟, mai adaugă Babaioana.
Însă, producătorii de carne de pui spun că, în cazul lor, aplicarea Codului de Bune Practici nu va ieftini produsele pentru că vor dispărea şi subvenţiile pentru carnea de pui. „Şi înainte, vindeam carne la un preţ comparabil cu cel din marile lanţuri de magazine, acum, fără subvenţii, preţul la carnea de pui nu va scădea. Dimpotrivă chiar va creşte cu până la 10%‟, crede Puiu Ilisei, producător de carne de pui şi patron al Euroavi Călăraşi. Însă aplicarea Codului de Bune Practici este o iniţiativă bună, astfel vor fi deblocate afacerile micilor furnizori. „În 12 zile îţi primeşti bani, iar acest lucru înseamnă că poţi rula banii, termenele de 40 de zile erau prea mari‟, adaugă el. Ilisei