A devenit deja o tradiţie ca oferta culinară a comunei Lunca Bradului de la Festivalul de la Răstoliţa să fie asigurată de Nelu Ciobotă, care pe lângă munca de cioban este şi un excelent bucătar, adevăr despre care s-au convins toţi cei care au gustat din bunătăţurile gătite la stand. De departe cea mai mare atracţie a fost tocana de miel, preparată ca la carte de Nelu Ciobotă, o carte veche şi sfântă moştenită din generaţii.
“Prima dată trebuie să ai un miel, o carcasă de 12 – 14 kilograme de carne. Degeaba tai unul de 8 kilograme că nu iese cum trebuie, mielul trebuie să aibă un pic de grăsime, o vârstă, să nu scadă în ceaun. Carnea vine spălată, dichisită, după care în ceaun punem ceapă şi foarte puţin ulei. Se pune ceapa, cam 40 la sută din cantitatea de carne. Dacă ai 10 kilograme de carne îţi trebuie undeva la 3-4 kilograme de ceapă. Se dă la foc până se caramelizează. Mulţi pun boiaua atunci când uleiul e pe foc, noi facem separate, o prăjim cu puţină şi o adăugăm aproape când e gata tocana. Apoi punem băcăţile de carne, câte două trei, după care amestecăm, o lăsăm, să prindă puţină crustă, iar punem trei, patru bucăţi de carne. Când sunt toate băgate în ceaun se pune capac şi se lasă aşa să fiarbă totul în sucul care iasă din carnea de miel, din grăsime şi din sucurile din legume, ceapă, ardei şi eventual roşii. O lăsăm aşa, nu adăugăm nimic şi o lăsăm să fiarbă iar când e gata în proporţie de 80 la sută începem să o condimentăm. Condimente la tocana de miel sunt numai două, sare şi piper. Atât. De alte condimente nu ai nevoie, ca să mănânci ceva tradiţional şi natural”, a declarat Nelu Ciobotă.
Pentru cei care încă nu au gustat din tocana de miel adevărată, Nelu Ciobotă îi îndeamnă să guste din delicioasa mâncare pentru că nu ştiu ce pierd. “Cei care fac mofturi la carnea de miel sunt cei care nu au gustat niciodată o t