În timp ce în Europa a izbucnit scandalul privind etichetarea cărnii de cal ca fiind de vită, în Statele Unite ale Americii s-a constatat că o treime dintre produsele din peşte care se găsesc în supermarket-uri nu respectă menţiunile scrise pe etichetă.
Descoperirea a fost făcută de organizaţia internaţională Oceana, în urma unui control realizat recent. Specialiştii au prelevat probe de la diferite produse din carne de peşte, iar rezultatele de la laborator au arătat că peştele vândut în magazinele din SUA nu era de calitatea menţionată pe etichetă.
Dacă în cazul cărnii de cal sănătatea consumatorilor nu este pusă în pericol, în cazul cărnii de peşte etichetarea poate afecta starea de sănătate a persoanei care mănâncă un peşte etichetat greşit. Specialiştii avertizează că majoritatea peştelui conţine mercur. Astfel, sunt specii care conţin mercur într-o cantitate mai mare, în timp ce altele într-o cantitate mai mică. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu ar trebui să se greşească în privinţa etichetării peştelui.
Rezultatele analizelor au mai arătat că 87% din produsele etichetate ca fiind peşte lutjanus, un peşte roşu ce conţine mercur, erau de fapt altceva, notează Live Science. Acelaşi lucru s-a constat şi în aproape 60% din produsele din ton care s-au dovedit a fi al tip de peşte.
„În urma controalelor am observat că peştele de o calitate inferioară era etichetat ca fiind unul de calitate superioară, cerându-se astfel o sumă mai mare de bani", a declarat pentru Business Insider dr. Kimberly Warner, reprezentatnt al organizaţiei care a realizat acest control.
Până şi sushi-ul vândut în restaurante era cu totul altceva decât ceea ce scris în meniu. Datele controlului mai arată că cele mai multe produse vândute drept ton alb s-au dovedit a fi din peşte tromateu, o specie care le poate cauza probleme digestive celor care