Produsele regionale traditionale sint la mare trecere in UE. Noi ne putem lauda cu brinzeturi in coaja de brad, dar si cu palinca, tuica si vinars. Uniunea are responsabilitatea de a asigura o alimentatie de o calitate superioara consumatorilor. Astfel, de mai bine de 40 de ani, UE a dezoltat o serie de reguli, standarde si practici de monitorizare pentru a garanta o alimentatie de calitate, sanatoasa si, nu in ultimul rind, apetisanta. De exemplu, spre deosebire de Canada si USA, Uninunea nu accepta alimentele provenite de la animale tratate cu hormoni, deoarece exista suspiciuni ca ar avea consecinte negative asupra consumatorilor. UE incurajeaza si pune la dispozitie fonduri pentru ca fermierii sa produca produse agricole de o inalta calitate, protejind in acelasi timp si mediul. Prin incurajarea fermelor, UE incearca sa asigure, de asemenea, si diversitatea produselor alimentare si a tehnologiilor agricole, precum si a produselor de nisa, cu caracteristici regionale. Romania are sanse sa cucereasca piata europeana cu cascavalul afumat ca la bradet (un cascaval care se inveleste in pelicula de ceara de albine, de culoare rosie-maronie si se afuma cel putin o saptamina la fum rece de rumegus si cetina de brad), cu brinza la cosulet (un cas foarte gras de oaie scurs si uscat si framintat cu sare, asemanator cu brinza de burduf, care se indeasa in cosuri din coaja de brad, dupa care se afuma la rece cu cetina si rumegup de brad), urda (obtinuta din fierberea zerului, care spre deosebire de riccotta italienilor, nu ingrasa, fiind proteina pura), binecunoscuta brinza de burduf, homorodul (un cascaval de oaie redospit dupa ce a prins moliciuni si iuteli de mucegai), nasal (un cascaval gras care se face numai la Cluj, imbatrinit la intuneric pina prinde mucegai in grotele de la Taga). Romania propune si bauturile spirtoase traditionale, printre care se numara 13 tipuri d