CE BEM, CE MÅNCÅM
Toate ingredientele din această băutură au trecut printr-un procedeu industrial. Ca atare, pare mai degrabă un produs chimic, decât unul destinat consumului uman.
CE BEM, CE MÅNCÅM
Toate ingredientele din această băutură au trecut printr-un procedeu industrial. Ca atare, pare mai degrabă un produs chimic, decât unul destinat consumului uman.
Sorita este o "băutură fermentată liniştită cu suc de afine şi arome de afine şi coacăze", care are alcool 14% vol. Lista de ingrediente de pe etichetă ne înfăţişează un produs din categoria celor periculoase, fie şi numai dacă enumerăm aditivii alimentari folosiţi. Producătorul a folosit: "apă dedurizată, zahăr, fructoză, drojdie şi/sau fermenţi selecţionaţi, îndulcitori: E 950 (acesulfam K), E 954 (zaharina), E 952 (acid ciclamic), conservanţi: sorbat de potasiu (E 202), benzoat de sodiu E 211, acidifiant: acid citric E 330, arome alimentare, suc de afine 1%, glicerină E 422, colorant alimentar caramel E 150". De asemenea, suntem avertizaţi că are în compoziţie şi dioxid de sulf E 220.
ANALIZÅ. Sorita este o băutură alcoolică bogată în zaharuri rafinate cu absorbţie rapidă (zaharoză-fructoză), edulcoranţi intenşi acalorigeni – E 950, E 954, E 952, conservanţi artificiali – E 202, E 211, acidifiant, arome, glicerină şi colorant – E 150. Dintre conservanţi, E 211, benzoatul de sodium, este cel mai periculos. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că aceasta poate induce migrene, având potenţial neurotoxic. De asemenea, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de atenţie (ADHD). Aceste efecte adverse au impus ca doza zilnică admisă pentru E 211 să fie stabilită la 5 mg/kg corp. Sorbatul de potasiu este şi el incriminat pentru apariţia de alergii şi astm la unele persoan