O substanţă care se găseşte în struguri şi rodii are capacitatea de a stopa îmbătrânirea inimii Obiceiul franţuzesc de a încheia fiecare masă cu un pahar de vin roşu este unul
O substanţă care se găseşte în struguri şi rodii are capacitatea de a stopa îmbătrânirea inimii
Obiceiul franţuzesc de a încheia fiecare masă cu un pahar de vin roşu este unul foarte sănătos. Cel puţin aşa susţin unii cercetători americani, citaţi de BBC News.
Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA, au descoperit că resveratrolul, o substanţă prezentă în vinul roşu, are un rol esenţial în stoparea modificărilor ce apar, odată cu trecerea anilor, la nivelul genelor responsabile de buna funcţionare a inimii.
Resveratrolul, un polifenol care se găseşte în vinul roşu, în struguri şi în rodii, pare a fi explicaţia aşa-numitului "paradox franţuzesc": în ciuda regimului alimentar bogat în colesterol şi grăsimi animale, francezii sunt sănătoşi şi au o speranţă de viaţă crescută. Motivul este, sugerează specialiştii, obiceiul acestora de a încheia fiecare masă cu un pahar de vin roşu, bogat în antioxidanţi, în special în resveratrol. Substanţa se găseşte în sâmburii şi pieliţa strugurilor.
Genele, afectate de trecerea anilor
Cercetătorii americani au testat efectele resveratrolului pe cobai, pentru a afla dacă acestea sunt similare cu cele ale unei diete cu un conţinut caloric scăzut. Atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor, procesul natural de îmbătrânire este marcat de modificări în funcţionarea a mii de gene din organism. Consecinţele acestor schimbări nu sunt deocamdată pe deplin înţelese. Cert este faptul că modificările genelor contribuie treptat la slăbirea organismului.
În cadrul testelor de laborator, şoarecii care au primit resveratrol au înregistrat câteva modificări la nivelul genelor, spre deosebire de cei care nu au pri