Potrivit unui studiu britanic, colorantii si aditivii alimentari pot contribui la cresterea nivelului de hiperactivitate la copii. Aditivii alimentari sînt substante folosite în productia alimentara pentru ameliorarea gustului, aspectului sau culorii.Cercetatorii din cadrul Universitatii din Southampton, Marea Britanie, au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului copiilor participanti la acest studiu. O parte dintre copii a primit cocktail-uri de aditivi alimentari prezenti în mod obisnuit în produsele alimentare, ceilalti au primit simple sucuri de fructe. Studiul, coordonat de Agentia pentru Securitatea Alimentelor din Marea Britanie, confirma rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor hiperactivi, cu tulburari deficitare de atentie, sindromul ADHD. Cercetatorii au demonstrat efectul negativ al aditivilor alimentari asupra comportamentului copiilor hiperactivi cu vîrste între 3 si 9 ani. Totodata s-a descoperit ca aditivii alimentari nu au efect negativ doar asupra copiilor cu ADHD, ci si asupra populatiei generale. La studiu au participat 153 de copii cu vîrsta de 3 ani si 144 de copii cu vîrsta cuprinsa între 8 si 9 ani. Cocktail-ul de aditivi alimentari a continut un conservant, benzoatul de sodiu (E211) si diferiti coloranti alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) si rosu alura (E129).
Hiperactivitatea este asociata cu tulburari de concentrare si atentie si cu dificultati în a acumula anumite cunostinte, precum scrisul, cititul sau socotitul. Numai în SUA, numarul copiilor suferind de sindrom ADHD s-a triplat în ultimii 25 de ani, atingînd cifra de 2,84 de milioane în perioada 2001 - 2002.
Autori: A.B.
Potrivit unui studiu britanic, colorantii si aditivii alimentari pot contribui la cresterea nivelului de hiperactivitate la copii. Aditivii