Producătorii români de lapte sunt victimele unei ofensive privind calitatea şi siguranţa produselor locale, laptele vărsat pe câmp fiind gestul extrem al unor fermieri care pot falimenta din cauza "iresponsabilităţii altora", a declarat, vineri, pentru Mediafax, comisarul european Dacian Cioloş.
"Producătorii de lapte români culeg, în covârşitoarea lor majoritate pe nedrept, rezultatele câtorva săptămâni în care consumatorii au fost bombardaţi cu informaţii despre scandaluri legate de calitatea şi siguranţa produselor româneşti. Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al unor oameni care şi-au făcut treaba corect şi care se văd în situaţia de a pune lacătul pe ferme din cauza iresponsabilităţii altora", a spus, pentru Mediafax, comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Cioloş cred că "fără consumatori încrezători în ceea ce cumpără, agricultorii oneşti nu au nicio şansă" şi că această "situaţie nfericită" obligă la căutarea de soluţii.
Citeşte şi Constantin: Unităţile de lapte blocate vor reîncepe să producă, probabil, în câteva zile
El consideră că problema încrederii în produsele naţionale trebuie abordată "frontal", printr-un "sistem agroalimentar performant local" şi a remarcat faptul că în România "încrederea consumatorilor se construieşte încă în mare parte pe activitatea şi pe legitimitatea autorităţilor de control", condiţie necesară, dar nu suficientă.
"Mie mi se pare esenţial ca sectorul însuşi să dezvolte mecanisme de autocontrol, anticorpi care să-l protejeze, şi să comunice în mod convingător, sistematic, societăţii, consumatorului român, despre existenţa, funcţionarea şi soliditatea acestor mecanisme. Este în interesul producătorilor agricoli ca trişorii, neglijenţii, iresponsabilii, în netă minoritate printre ei, să fie eliminaţi. Ei înşişi trebuie să fie mai vigilenţi decât autorităţile de control ale s