Foto: Thinkstock Unul dintre aceste mituri alimentare este cel legat de grăsimi. Tendinţa omului nevizat este să suprime din start grăsimile din alimentaţia sa. Greşeală, deoarece materiile grase contribuie la un bun echilibru alimentar dacă sunt consumate cu măsură şi în combinaţii cu alimente care să nu le „potenţeze” acţiunea asupra organismului. Acesta are nevoie de ambele tipuri de grăsimi – saturate şi nesaturate – care îi furnizează organismului şi vitamine, şi energie, şi acizii graşi necesari pentru buna sa funcţionare. Consumul zilnic optim de grăsimi recomandat de specialişti ar fi între 40 şi 90 de grame.
Despre pâine se spune că îngraşă. La o analiză mai atentă a compoziţiei pâinii observăm că acest aliment nu conţine lipide – primele ce ar putea fi incriminate pentru kilogramele în plus – şi cele mai bune de consumat sunt pâinea integrală şi cea cu cereale, nu pâinea albă, care are un conţinut ridicat de glucide. Pâinea integrală şi cea cu cereale conţin glucide complexe, precum şi fibre ce asigură tranzitul intestinal. De asemenea, aceste două tipuri de pâine sunt mai greu de mestecat şi creează senzaţia de saţietate, astfel încât, consumându-le frecvent, mai taie din apetit. Dar, atenţie cu asociaţi pâinea, pentru că dacă o mâncaţi cu brânză, unt, dulceaţă, sosuri şi alte alimente cu multe calorii, atunci chiar devine mit, deşi, în realitate, nu este.
În cazul cafelei există argumente pro şi contra, dar, de fapt, există unele persoane mai sensibile la efectele cafeinei decât altele, aceasta rămânând în organism între 4 şi 6 ore până este metabolizată. În esenţă, cafeaua naturală băută cu moderaţie are efecte pozitive asupra metabolismului, stimulează sistemul nervos şi ajută la digestie. Să nu uităm că în compoziţia unor medicamente, mai ales a pastilelor contra durerii de cap, intră şi cafeina. Cafeaua trebuie consumată cu atenţie de