Sunt câteva alimente care, consumate cu regularitate, duc la apariţia unui tip de adicţie similar cu dependenţa de droguri, arată un studiu american recent.
Cartofii şi pâinea albă sunt doar două exemple de alimente care pot crea dependenţă, după cum arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Spitalul de Copii din Boston publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“.
De vină este amidonul din compoziţia acestor alimente, care activează aceleaşi zone din creier care simt plăcerea heroinei sau a nicotinei, în cazul consumatorilor de droguri, respectiv al fumătorilor. De fapt, este vorba mai ales de alimentele cu un indice glicemic ridicat, potrivit medicului David Ludwig, autorul studiului.
În această categorie intră pâinea albă şi cartofii, dar şi chipsurile, pastele făinoase, produsele de patiserie, orez alb etc. Odată consumate, toate „aprind“ zona plăcerii şi a dependenţelor în creier (nucleul accumbens).
Indicele glicemic arată capacitatea unui aliment de a ne afecta glicemia. Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forţa pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină, pentru a scădea la nivelurile normale cantitatea de glucoză din sânge.Putem controla foamea dacă eliminăm anumite alimente
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii americani au inclus în studiu 12 bărbaţi supraponderali sau obezi cu vârste între 18 şi 35 de ani. Toţi au primit câte un milkshake asemănătoare în aparenţă, dar jumătate din ele aveau un indice glicemic redus, iar cealaltă jumătate – un indice glicemic mare.
La patru ore după ce au băut milkshake-urile, toţi participanţii au fost supuşi unei investigaţii imagistice prin rezonanţă magnetică (IRM). În cazul voluntarilor care au primit băutura „sănătoasă“ (cu indice glicemic mic) nu a fost observată nicio modificare a activităţii cerebrale.