Potrivit informaţiilor transmise de către Sorin Hodişan, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, inspectorii bihoreni vor verifica modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă, în comerţul şi procesarea legumelor proaspete.
În urma notificării de alertă primită de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), privind contaminarea cu Escherichia Coli a două loturi de castraveţi de origine Spania - care au condus la înregistrarea a peste 200 de cazuri de îmbolnăviri şi la două decese, autoritatea română a dispus de urgenţă aplicarea unor măsuri, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri în România.
Controale
„În cadrul monitorizării, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor vor verifica şi modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă şi implementarea bunelor practici de igienă de către operatorii din industria alimentară care procesează şi comercializează legume proaspete, catering-uri, restaurante, cantine", a spus Sorin Hodişan.
Reguli care trebuie respectate
Acesta îi îndeamnă pe bihoreni să respecte câteva reguli de igienă, pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea. Este vorba despre spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun, după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc), spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor proaspete, tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii), epozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite