CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este dezechilibrat nutriţional
Din compoziţia acestui produs rezultă că cei care trebuie să aibă cea mai mare grijă sînt diabeticii, din cauza conţinutului ridicat de glucide.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este dezechilibrat nutriţional
Din compoziţia acestui produs rezultă că cei care trebuie să aibă cea mai mare grijă sînt diabeticii, din cauza conţinutului ridicat de glucide.
Pateul de ficat Caroli are în compoziţie: "Ficat de porc (30%), carne de porc, slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), antioxidant (acid ascorbic E 300), zaharuri (glucoză, dextroză, zaharoză), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". 100 de grame de pateu aduc un aport energetic de 287 kcal şi 10 g proteine, 29 g lipide, 2 g glucide.
ANALIZĂ. Prof. dr Mencinicopschi spune că produsul face parte din categoria pateurilor de ficat cu un conţinut ridicat de grăsimi animale saturate aterogene – în special din slănină, care este al treilea ingredient ca pondere –, proteine colagenice cu valoare biologică foarte scăzută (şorici), glucide cu absorbţie lentă şi rapidă (amidon, zaharoză, dextroză). Compoziţia imprimă produsului o densitate energetică ridicată, dar şi o încărcătură glicemică neobişnuită pentru astfel de produse, luînd în considerare reţete tradiţionale. Pateul conţine şi o serie de aditivi periculoşi. Conservantul, nitrit de sodiu E 250, are potenţial cancerigen, iar monoglutamatul de sodiu E 621 are potenţial neurotoxic. El poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti, manifestat prin dureri de cap, greaţă, slăbiciune, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Produsul conţine mai multe surse de sodiu (sare, E 250, E 262 şi E 621), de care trebuie s