* După minivacanţa începută joia trecută lumea s-a întors din nou la lucru sau la frecat menta, de la caz la caz. Mai e puţin şi se duce vara, dar încă e cald, vreme de consumat salate; cu toate astea, şaormăriile duduie, cuptoarele pizzeriilor, la rândul lor, merg ca nişte cuptoare Siemens-Martin, la foc continuu, iar alte focuri asemănătoare ard de-a lungul şi de-a latul ţării sub zeci de mii de grătare pe care odihnesc rămăşiţele pământeşti ale unor purcei, pui etc. La televizor, alte mii de reclame la consumabile, de la beri diverse, la mici cu preţ redus (sau mici reduşi, n-am înţeles prea bine). Sloganul perioadei pare a fi "Trăim ca să halim, că mai încolo nu se ştie!", în ciuda nutriţioniştilor care se zbuciumă pe la televizor şi dau sfaturi pe bază de salate. Plus că, despre alimentele din comerţ, circulă tot felul de legende, în care e posibil să se afle şi sâmburi de adevăr... Pentru a stabili ce e mit şi ce este realitate am ajuns acum în Uzina de Mâncare Naturală şi stăm de vorbă cu patronul, domnul...
- Prietenii mă poreclesc Mendeleev, ca pe savant, deci spuneţi-mi Mendi...
- De ce vă poreclesc aşa?
- Din cauză de elemente chimice, că el le-a ordonat în sistemul periodic, eu le şi folosesc. Plus alte câteva...
- Le folosiţi în procesul de producţie?
- Nu pe toate, că e greu să găseşti, azi, uraniu sau plutoniu de cârnaţi speciali...
- Ce fel de cârnaţi speciali cu plutoniu aţi produs?
- Speciali pentru turiştii care merg noaptea pe munte. Luminează pe întuneric...
- Cu uraniu aţi făcut vreun sortiment?
- Uraniul e bun decât la crenvurşti, că frăgezeşte, şi la pizza cu ciuperci...
- Păi, de ce?
- Recent s-au împlinit ani de la ciuperca atomică de la Hiroshima! Cu uraniu aţi văzut ce ciupercă mare le-a ieşit, nu?
- E august şi e cald; nu vi se alterează producţia? N-aveţi materii pri