Doi compusi din scortisoara care dau acestui condiment un gust dulce caracteristic ar putea oferi creierului o anumita protectie impotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent in Journal of Alzheimer's Disease, informeaza Mediafax. Sursa imagine: buletindecarei.ro
Cercetatorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit ca doi compusi din scortisoara, aldehida cinamica si epicatechin, pot sa opreasca procesul de formare a placilor de proteina tau - care declanseaza aceasta maladie neurodegenerativa - la nivelul creierului, informeaza huffingtonpost.com.
Proteinele tau formeaza acumulari si depozite odata cu inaintarea in varsta, iar pacientii cu Alzheimer prezinta mai multe astfel de depozite in comparatie cu persoanele sanatoase. Oamenii de stiinta au descoperit, in teste de laborator, ca aldehida cinamica previne aceste acumulari de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.
"Luati ca exemplu arsurile solare, o forma a stresului oxidativ", a declarat coordonatorul studiului Roshni Graves. "Daca porti o palarie, poti sa iti protejezi fata si capul de oxidare. Intr-un anumit sens, aldehida cinamica este un fel de sapca", a mai spus Roshni Graves.
Totusi, savantii americani considera ca mai au "mult drum de parcurs inainte de a sti cu certitudine ca aceasta metoda va functiona si pe oameni". De aceea, oamenii nu ar trebui sa incerce sa consume cantitati mari de scortisoara, dincolo de cantitatile obisnuite din alimente, incercand sa evite maladia Alzheimer.
Scortisoare ar putea avea si alte efecte benefice, nu doar asupra sanatatii creierului - alte studii au indicat faptul ca aceasta substanta poate sa scada glicemia persoanelor cu diabet de tipul 2, atunci cand este administrata ca supliment pe langa tratamentul standard, afirma cercetatorii de la Mayo Clinic.