Dieta joacă un rol important în programul de exerciţii fizice. Sunt necesare în primul rând o hidratare corectă şi o alimentaţie echilibrată, cu un plus de atenţie asupra tipului de glucide şi de proteine şi asupra momentelor în care trebuie să le consumăm.
Organismul care face efort apelează la depozitele de glicogen, glucidă cu rol de combustibil rapid, iar uneori şi la proteine şi la depozitele de grăsime. O alimentaţie echilibrată oferă organismului principiile nutritive de care are nevoie pentru a face faţă acestor solicitări. Dieta unei persoane care face sport moderat este bine să fie alcătuită în proporţie de 50-55% din carbohidraţi şi din 30% calorii obţinute din proteine. Grăsimile trebuie reduse la minimum.
Fără fibre înainte de «competiţie»
Un plus de atenţie se impune în cazul persoanelor care vor să facă performanţă şi al celor care vor să „construiască" muşchi. De exemplu, nutriţioniştii şi specialiştii în medicină sportivă pregătesc diete în care carbohidraţii acoperă 60% şi chiar 80% din caloriile zilnice, tocmai pentru a construi rezerve suficiente de glicogen. O atenţie aparte se acordă tipului de carbohidraţi, în funcţie de momentul competiţiei. De exemplu, înaintea unui efort susţinut, se recomandă consumul de glucide complexe şi simple, dar nu şi de glucide bogate în fibre insolubile (deci nu pâine neagră, cereale integrale, orez brun), acestea fiind digerate mai lent. Regula generală este de a lua masa cu cel puţin trei ore înainte de a face sport. În acest interval de timp avem voie să luăm o gustare uşoară, dacă simţim nevoia, sub forma unui fruct sau a 10-20 de grame de ciocolată.
Vitamina C previne febra musculară
Febra musculară se traduce prin apariţia durerilor şi a senzaţiei că muşchiul „ţine". Potrivit specialiştilor, ea apare ca o consecinţă a microrupturilor care au loc la nivelul muşchilo