Bucureștenii sunt așteptați sâmbătă și duminică, în parcul Academiei de Științe Agricole și Silvice, la Festivalul Peștelui “Victorița Pescărița”, unde vor putea să guste produse și preparate diverse din pește pregătite după rețete tradiționale.
Vedeta festivalului va fi borșul de pește, nu mai puțin de 1.000 de porții urmând să fie gătite în cursul zilei de sâmbătă. De asemenea, cei prezenți vor avea ocazia să încerce pește la grătar: păstrăv, scrumbie, macrou, file de crap, rechin, sau saramură de crap, hamsie prăjită cu mujdei și mămăliguță, salate de icre de crap și știucă, sprot marinat și sărat, scrumbie și file de scrumbie marinate.
Peștele afumat va fi prezent la festival într-o varietate de sortimente: batog de crap afumat, păstrăv, scrumbie, macrou, sprot și file de hering afumat.
Amfitrionul evenimentului este Marian Cuzdrioreanu, președintele Organizației RO-FISH — Asociația Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România, alias “Don Mariano”, care va oferi informații despre consum, producție, procesare și despre calitățile diferitelor specii de pești. Acesta va oferi produse spre degustare și va împărți pliante cu cele peste 3.000 de rețete din pește.
Festivalul peștelui este deschis sâmbătă între orele 10,00-18,00 și duminică între orele 10,00-16,00.
Potrivit Patronatului Peștelui din România, consumul oficial de pește se ridică la 4,5 kilograme pe locuitor anual, însă în țările UE ajunge în medie la 25 de kilograme pe locuitor pe an. Cel mai mare consum se regăsește în Portugalia, cu 66 de kg, și în Spania, cu 48 kg pe locuitor anual.
În total, în România se consumă anual 110.000 tone pe an, din care numai 12.000 tone sunt produse în țară, restul cantității provine din import.
Bucureștenii sunt așteptați sâmbătă și duminică, în parcul Academiei de Științe Agricole și Si