Gălbenuşul de ou poate fi extrem de nociv pentru sănătate, mai ales pentru persoanele care au un nivel crescut al colesterolului.
Potrivit oamenilor de ştiinţă canadieni, gălbenuşul este mai periculos decât preparatele de tip fast-food, informează Science Daily.
Cercetătorii susţin că un gălbenuş de ou conţine între 215 şi 275 miligrame de colesterol, în funcţie de mărimea oului, în timp ce produsele fast-food au un conţinut de până la 150 miligrame de colesterol la suta de grame.
Studiul, foarte controversat în rândul oamenilor de ştiinţă canadieni, a fost autorizat de către David Spence (Universitatea Western Ontario), David Jenkins (Spitalul "Sf. Michael" din Toronto), experţi în studierea infarctului miocardic, şi de către Jean Davignon, un reputat expert în dinamica colesterolului.
Autorii susţin că diabeticii care mănâncă câte un ou zilnic prezintă un risc dublu de apariţie a bolilor cardiovasculare, comparativ cu diabeticii care au inclus oul în dietă o dată pe săptămână. "Nu există niciun dubiu asupra albuşului, care rămâne în continuare una dintre cele mai importante surse de proteine de calitate. Gălbenuşul, în schimb, nu ar trebui mâncat sub nicio formă de către persoanele adulte care au predispoziţie genetică la afecţiuni cardiovasculare", afirmă autorii studiului.
Cu toate acestea, oul este considerat de către medicii nutriţionişti un aliment necesar în curele de slăbire, datorită raportului scăzut de calorii. Specialiştii spun că ouăle creează o senzaţie de saţietate, iar cu un aliment bogat în proteine, organismul pierde mai puţin din masa musculară şi mai multă grăsime în timpul unei regim. În acelaşi timp, nutriţioniştii adaugă că oul ajută şi la menţinerea greutăţii.
Datorită conţinutul bogat în vitaminele B6, B12 şi folaţi, oul asigură menţinerea sănătăţii sistemului nervos. În plus, acest aliment proteje