Monica Mândruţiu, specialista care a adus României o medalie de aur la “Olimpiada berii” din 2008, a devenit “Brewing Lead” pe Europa al SABMiller, companie care deţine 200 de branduri de bere în 75 de ţări. Funcţia presupune coordonarea şi îmbunătăţirea producţiei de bere în 17 fabrici din 8 ţări europene. Clujeanca este expertă în biochimie, microbiologie, degustătoare de bere recunoscută pe patru continente şi are un MBA în Anglia.
Imaginea omului burtos, cu zâmbet larg, ca de Moş Crăciun, care ridică o halbă de bere, lângă un butoi artizanal, este probabil reprezentarea pe care majoritatea oamenilor o au atunci când se gândesc la un berar bun. Ei bine, dacă vine vorba despre unul dintre cei mai buni berari din România, care din 1 septembrie este şi coordonatorul a 17 fabrici de bere din opt ţări europene, situaţia nu stă deloc aşa. În primul rând este vorba despre o femeie - Monica Mândruţiu (46 de ani), pasionată de biochimie, expertă în microbiologie şi în procese tehnologice, degustătoare de bere recunoscută pe patru continente, care mai are pe deasupra şi un Master in Business Administration (MBA) la Universitatea Heriot Watt din Anglia. Ţinuta ei business, cu costum negru şi cămaşă albă, sau halatul alb impecabil, de laborator, îi dă un aer de răceală corporatistă, dar zâmbetul care apare pe faţa ei atunci când vorbeşte despre munca pe care o face de 23 de ani îţi dezvăluie un om pasionat de “ştiinţa şi arta fabricării berii” aşa cum îi place să spună. De ce ar pune o companie multinaţională precum SABMiller, care are 200 de branduri de bere şi circa 70.000 de angajaţi, în 75 de ţări, o româncă din Maramureş, naturalizată la Cluj-Napoca, în funcţia de Brewing Lead pe Europa? Mai ales când această funcţie presupune coordonarea şi îmbunătăţirea producţiei de bere în 8 ţări europene, printre care Cehia, unde s-a inventat în 1842, stilul de bere Pilsner, s