Organ care cântăreşte aproximativ 2 kilograme, ficatul realizează peste 500 de funcţii în organism. Alimentele prăjite, cele care conţin sare sau acizi graşi Omega 6 în exces, grăsimile hidrogenate, carnea roşie şi dulciurile concentrate agresează ficatul.
În cazul în care ficatul nu mai funcţionează corespunzător sunt perturbate digestia, absorbţia şi stocarea substanţelor nutritive. Unele medicamente contra afecţiunilor hepatice afectează şi mai mult activitatea ficatului. Specialiştii afirmă că adoptarea unui anumit regim alimentar poate întări răspunsul organismului la tratamente şi poate inhiba efectele nocive ale acestora.
„Persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului le este recomandat consumul de carne slabă de pui, de curcan, de vită, de peşte slab, de brânză slabă de vacă, de iaurturi, lapte bătut, urdă, caş, pâine integrală şi de legume (fierte sau crude, sub formă de salate)", spune Livia Nena, biolog nutriţionist.
De evitat sunt băuturile alcoolice, carnea grasă şi afumată, prăjelile de orice tip, brânzeturile grase şi fermentate, excesul de ouă (maximum trei ouă pe săptămână), legumele uscate (mazăre, fasole, linte), băuturile acidulate sintetice, produsele alimentare cu aditivi.
Proteinele regenerează ficatul
În caz de hepatită C, afecţiune virală de care suferă aproximativ un milion de români, specialiştii atrag atenţia asupra menţinerii unui echilibru între aportul alimentar, activitatea fizică şi administrarea de medicamente care au în vedere stimularea sistemului imunitar şi regenerarea ficatului.
Dieta acestor persoane trebuie să conţină fructe şi legume bogate în antioxidanţi (mere, struguri, pepene, lămâi, portocale, grepfrut, dovlecei, conopidă, roşii, morcovi, cartofi, ardei gras, spanac) şi lactate. Pe lângă aceste alimente, în dietă trebuie incluse şi proteinele, provenite din peşte, carne de vită sau