Nimeni nu stie exact de unde a inceput totul. Nimeni nu stie foarte cert nici cand a inceput. Stim doar, cu oarecare aproximatie, unde trebuie sa fi existat primul vegetarian. In sudul Asiei.
de POLIANA MARDARI INCEPUTUL Daca yoga, ca sistem de exercitii fizice, are cam 5000 de ani vechime, atunci regimul de alimentatie vegetarian ar trebui sa aiba cel putin tot atata. Si pentru ca yoga a aparut pentru prima data pe Valea Indusului, nu putem decat sa presupunem ca si primii vegetarieni au existat tot acolo, printre bastinasii locului. Nu avem nici o dovada ca cei dintai yoghini au fost si vegetarieni. Sistemul are insa la baza "cinci precepte morale" transmise constiincios de la indrumator la discipol: sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu minti, sa nu fii infidel, sa nu ingurgitezi substante daunatoare (bauturi alcoolice, de exemplu). Cu siguranta ca exista o legatura directa intre Primul principiu yoga ("sa nu ucizi") si felul in care praticantii sistemului se hranesc. Ca sa nu fii nevoit sa ucizi, cea mai buna alternativa este sa fii vegetarian.
Putem fi insa siguri ca yoginii veritabili de astazi apartin irevocabil acestei categorii.
Inteleptii yogini au considerat de-a lungul timpului ca atat mintea cat si corpul omului sunt puternic afectate de mancarea pe care acesta o ingereaza. De aceea, hrana trebuie sa fie nu numai o sursa de energie pentru trup, ea trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional si alcatuita in special din alimente naturale.
GUNAS. Conceptia acestui sistem pleaca de la premisa ca energia subtila a universului este caracterizata de trei calitati (gunas) care coexista in echilibru: Sattva (puritatea); Rajas (activitatea, pasiunea, schimbarea) si Tamas (intunericul, inertia).
Regimul alimentar de tip "Sattvic" este cel mai "pur". Alimentele considerate cu aport pozitiv de energie pentru corp sun