Patiseriile fac faţă cu greu comenzilor pentru masa de Crăciun. Cozonacii şi prăjiturile gata făcute le scutesc de muncă pe gospodinele care nu au timp de gătit. Pietrencele susţin că preţurile sunt acceptabile.
Vremea orelor petrecute lângă cuptorul aragazului pentru vegherea cozonacilor este o poveste în Piatra Neamţ. Doamnele cochete, care acuză lipsa timpului, au găsit însă repede soluţia pentru a nu rămâne cu masa de Crăciun fără bunătăţile specifice.
Din lipsă de timp şi personal, unele patiserii din oraş au sistat preluările de comenzi pentru cozonaci şi prăjituri de casă, de altfel şi cele mai căutate produse în această perioadă.
Turta cu julfă, premieră în patiserii
Cei care au rămas pe baricade vor lucra fără întrerupere de Sărbători, pentru a nu-şi dezamăgi clienţii fideli. „Noi am făcut rabat de la concediu în acest an şi vom lucra în trei ture pentru a asigura permanenţa la serviciu. Nu ne permitem să lipsim pentru că avem comenzi“, a spus Daniela Toma, şef la un laborator din oraş.
Munca solicitantă este dovedită încă o dată de numărul uriaş de produse care ies din cuptoarele patiseriilor într-o singură zi. Cozonacul rămâne totuşi desertul care nu poate lipsi de pe masa niciunei gospodine. „Facem peste 200 de cozonaci pe zi. Cu toate acestea, va trebui să sporim producţia în zilele care urmează, înainte de Crăciun şi Revelion“, a adăugat Daniela Toma.
Agitaţia patiserilor se dovedeşte a fi salvarea pietrencelor care nu-şi mai permit să petreacă ore întregi în faţa cuptorului pentru a prepara dulciurile de Sărbători.
„Este de ajuns că pregătesc friptura, cârnaţii, sarmalele şi ciorba. De cozonac nu poate fi vorba, pentru că nu-mi mai ajunge timpul ca altădată. Este o metodă foarte practică şi nu cheltui mai mult decât dacă l-aş prepara singură“, a spus încântată de soluţie Diana