Mulţi oameni ştiu că o alimentaţie bogată în zahăr este nesănătoasă, dar consideră că riscul consumului său în exces este mai scăzut decât cel al grăsimilor saturate, al sării sau al aportului caloric mărit. Totuşi, dacă s-ar afla ce se petrece în organismul nostru atunci când consumăm prea mult zahăr, acest produs ar putea ajunge pe „lista neagră“.
„Huffington Post“ ne oferă 10 motive pentru care zahărul în exces ar trebui eliminat din dieta noastră.
1. Zahărul face rău la inimă
Se ştie deja, în urma a numeroase studii, că zahărul în exces creşte riscul de boli cardiace. Cercetările au identificat ca personaj negativ o moleculă a zahărului (care se regăseşte şi în amidon) numită „glucoză-6-fosfat“, ea fiind responsabilă de schimbările în proteina muşchilor inimii. Aceste modificări pot conduce la atacul de cord.
2. Zahărul este de vină pentru colăceii de pe abdomen
Rata obezităţii în rândul adolescenţilor s-a triplat în ultimii 30 de ani, iar numărul copiilor obezi s-a dublat. Un studiu din 2010 a descoperit că excesul de fructoză din băuturile răcoritoare duce la creşterea ţesutului adipos din jurul abdomenului şi măreşte riscul apariţiei bolilor de inimă şi al diabetului.
3. Zahărul, ucigaşul tăcut
Consumul excesiv de fructoză este de vină pentru creşterea „rezistenţei la leptină“, spune un studiu din 2008. Leptina este un hormon care ne spune când ne-am săturat. La anumiţi oameni, leptina, pur şi simplu, nu funcţionează, ei neprimind niciun semnal de saturaţie. Acest lucru poate duce la consumul excesiv de alimente şi la obezitate. De ce zahărul este ucigaşul tăcut? Pentru că nu există niciun simptom şi niciun avertisment. Dacă te-ai îngrăşat în ultimul an şi nu-ţi dai seama de ce, poate că ar trebui să fii mai atent câtă fructoză sau glucoză introduci în organismul tău.
@N