Guvernul de centru-dreapta din Ungaria este decis să liberalizeze producţia de palincă în gospodărie, o activitate care, conform legii actuale, poate aduce amenzi drastice atât pentru producător cât şi pentru cumpărător, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.
Ideea acestei măsuri i-a venit şefului guvernului deja din vremea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din aprilie. Cu ocazia unei vizite în Serbia, Orban a fost invitat la masă de fosta jucătoare de origine sârbă a echipei naţionale ungare de handbal, Bojana Radulovic, ocazie cu care i s-au servit inclusiv câteva tării făcute în casă. Orban a fost aşa de încântat de ţuica sârbească de casă încât la puţin timp după aceasta anunţa în faţa jurnaliştilor intenţia de a legaliza palinca făcută acasă şi în Ungaria.
Orban s-a ţinut de cuvânt iar guvernul său este decis să liberalizeze producţia de palincă. Potrivit legii actuale, atât producătorul cât şi cumpărătorul de palincă de casă se pot aştepta la amenzi grele. Actualmente, peste 500 de distilerii din Ungaria au dreptul de a produce legal palincă, 50 dintre acestea producând pentru comerţ. În cazul în care cineva vrea să producă palincă pentru consumul propriu, trebuie să dovedească că se ocupă cu cultivarea fructelor. Chiar şi aici sunt valabile condiţii legale stricte. Astfel, pentru consumul propriu pot fi produşi doar 50 de litri de palincă de 100 de grade pe an. Dacă se ia drept bază palinca obişnuită de 50 de grade, pentru propria desfătare pot fi produşi anual doar 86 de litri.
Palinca de casă se produce în Ungaria de regulă în aşa numite distilerii închiriate. Pentru fiecare litru de palincă produs într-o distilerie închiriată se percepe o taxă pe alcool moderată de 590 de forinţi (circa 2 euro). Pentru palinca ce ajunge în comerţ trebuie plătită taxa întreagă pe alcool, în valoare de 1.180 forinţi (circa 4 euro