Maramureşul a ajuns din nou în atenţia presei internaţionale. De această dată un reporter al ziarului Telegraph, în urma unei vizite în Hoteni, Breb, Sârbi şi Valea Izei, descrie zona ca fiind “o poveste rurală”. Palinca, numeroasele biserici de lemn şi viaţa satului sunt doar câteva lucruri care au atras atenţia britanicilor.
Sarah Shuckburgh, un reporter al ziarului britanic Telegraph a poposit pe meleagurile maramureşene pentru a studia viaţa şi tradiţia zonei. Aceasta s-a arătat impresionată atât de locurile vizitate cât şi de amabilitatea localnicilor. Prima vizită a fost în satul Hoteni, un sat din Maramureş, considerat un loc extraordinar. „La distanţă prea mare de Bucureşti pentru ca identitatea satului să fie distrusă de Ceauşescu, această izolată parte a României s-a agăţat de moştenirea sa rurală, de pajiştile şi pădurile sale încă intacte. Vizitarea Maramureşului este o experienţă extraordinară, parcă ai fi într-o poveste sau te-ai întoarce în timp în Europa medievală”, spune în deschidere reporterul britanic. Drumul dintre Hoteni şi Breb, un sat din vecinătate este considerat a fi „o plimbare magică, liniştită, cu excepţia sunetelor scoase de greieri, găini sau cântul păsărilor. Peste tot flori sălbatice cresc cu o exuberanţă imposibil de stăpânit”.
În Sârbi, Sarah Shuckburgh, s-a familiarizat cu procesul de producere a celei mai vechi băuturi, pălinca. „Pentru a obţine o horincă mai tare, pură, procesul de distilare se repetă. Un bărbat sculptează micuţe scări din lemn pe care să le introducă în sticlele cu alcool. Când pălinca este adăugată în sticle, aceasta capătă o culoare aurie şi o aromă de prune”, arată englezoaica. O altă atracţie pentru ziariştii britanici au fost numeroasele biseri de lemn de pe Valea Izei, care după spusele sale sunt de o frumuseţe unică. „Religia este foarte importantă aici. Sunt peste 100 de biseri