Una din regulile de care ţinem cont atunci când ne apucăm de o cură de slăbire presupune să monitorizăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Astfel, pentru a scăpa de kilogramele în plus este recomandat să adoptăm un regim bazat pe mai puţine calorii decât eram obişnuiţi.
Total greşit. Studiile recente arată că numărarea kilocaloriilor din farfurie nu reprezintă una dintre cele mai importante principii de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să slăbim, scrie Daily Mail.
Specialiştii sunt de părere că nu cantitatea de mâncare pe care o includem în dieta zilnică este cheia succesului în lupta împotriva kilogramelor în plus, ci calitatea alimentelor pe care le mâncăm.
Nutrienţii dintr-un aliment, mai importanţi decât desitatea calorică
Pentru a ne menţine greutatea optimă ni se recomandă să adoptăm un regim bazat pe 2.000 de kilocalorii pe zi. Dar adoptând această strategie riscăm să ne îngrăşăm, sunt de părere specialiştii în nutriţie, care punctează că nutrienţii dintr-un aliment sunt mult mai importanţi decât densitatea calorică, mai ales atunci când suntem la cură.
De exemplu, organismul consumă de până la 20 de ori mai multă energie pentru a digera proteinele dintr-o bucată de carne de pui, spre deosebire de situaţia în care trebuie să digere grăsimile provenite dintr-un aliment intens procesat, precum cele de tip junk-food, - chiar dacă numărul de kilocalorii este identic în ambele cazuri de alimente.
Potrivit nutriţioniştilor, cu cât un aliment este mai intens procesat cu atât organismul va folosi mai puţină energie pentru a-l digera. Astfel, se explică şi motivul pentru ne îngrăşăm dacă obişnuim să mâncăm preparate de tip fast-food în loc de alimente cât mai puţin procesate. „Astfel, este indicat, mai ales atunci când vrem să slăbim, să optăm pentru alimentele bogate în fibre, deoarece organismul va arde multe