Dintotdeauna, măslinul a fost un simbol al sănătăţii, un aliment-vedetă în toate anotimpurile, ideal pentru vegetarieni şi pentru persoanele care postesc.
Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamina E, de acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi de calciu, măslina rămâne în topul alimentelor foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8.000 de ani. Uleiul extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, este o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
Surse de calciu
Potrivit nutriţioniştilor, măslina este un fruct cu un conţinut mare de calciu, un mineral cu rol fundamental pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline previne carenţa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză, doza creşte la 1.200 de miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline. În acelaşi timp, nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne, „hoţul" calciului din oase.
Ajută la detoxifiere
Salatele de crudităţi care conţin măsline şi sunt asezonate cu ulei de măsline extravirgin contribuie la detoxifierea organismului. Tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras prin presare la rece dau alimentelor proprietăţile care protejează organismul de efectele stresului şi poluării zilnice.
Cum le alegi şi cum le foloseşti
Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta. Dacă am cumpărat măsline vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem cinci minute, pentru a elimina excesul de sare. Apoi, punem m