Agricultura depinde foarte mult de condițiile meteorologice. Dar nu este singura: consumul de bere crește în funcție de temperatura din termometre.
Dacă e cald e bine. Pentru berari. Alături de sucuri și ape minerale, berea este băutura cea mai consumată în România, cu un volum anual de 78 de litri pe locuitor. Deși este în scădere față de anii trecuți - maximul a fost atins în 2008, cu cifra de 93 de litri pe locuitor - volumul menține România în topul celor mai mari zece consumatori din Europa.
Importanța industriei berii pentru țara noastră se vede, în primul rând, din faptul că producția acoperă în proporție de 99% consumul. În timp ce, anul trecut, exporturile au totalizat 0,14 milioane hectolitri, importurile s-au ridicat la 0,22 milioane hectolitri, conform datelor Asociației Berarii României (ABR). Producția totală a însumat 17 milioane hectolitri, în scădere de la 17,6 milioane în 2009 și 20,2 milioane în 2008. Un alt punct important al industriei este contribuția la bugetul statului, de 270 milioane euro anul trecut, în urcare de la 263 milioane euro în 2009.
Impactul creșterii cotei de TVA este evident în contribuția berarilor către bugetul de stat, taxa pe valoarea adăugată fiind motivul pentru care plățile către stat au crescut, în timp ce consumul a scăzut. Față de 2008, consumul a scăzut cu 16%.
„Regina“ la PET
Problema berarilor este că scăderea consumului continuă și anul acesta, cel puțin conform datelor Asociației (ai cărei producători ralizează 90% din producția totală), aferente primului trimestru. „Pe primul trimestru s-a înregistrat o scădere a vânzărilor de bere cu 2% față de perioada similară a anului trecut“, spune Constantin Bratu, directorul general al Asociației. „Chiar dacă ne aflăm la finalul primului semestru din 2011, rezultatele la nivelul întregului an nu pot fi încă estimate, evoluția pieței dovedin