Foto: Thinkstock Un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă americani şi elveţieni arată că numeroase specii de mamifere şi-au pierdut receptorii gustului dulce: pisica domestică şi cea sălbatică, delfinul, leul de mare, ursul de mare, vidra asiatică, hiena cu pete şi fossa, animal endemic din Madagascar, înrudit cu mangusta. Degeaba îi vei da pisicuţei tale o porţie straşnică de ciocolată – poate că o va gusta ca să-ţi facă ţie pe plac, însă nu va simţi acea savoare minunată niciodată, afirmă experţii.
Cercetătorii de la Centrul Monell (Philadelphia, SUA) şi de la Universitatea din Zurich au ajuns la această concluzie în urma studierii ADN-ului provenit de la 12 specii înrudite de mamifere. Publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite, studiul contribuie la o mai bună înţelegere a preferinţelor alimentare ale animalelor. Iniţial se credea că toţi urmaşii strămoşului comun al vieţuitoarelor de pe Pământ pot simţi gusturile dulce, sărat, acru, amar şi umami, susţine Gary Beauchamp, conducătorul studiului. Dar evoluţia a dus la pierderea gustului dulce la numeroase specii de mamifere, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de site-ul monell.org. Studiul a arătat că receptorii gustului dulce sunt întâlniţi la mamiferele care au o dietă mixtă: lupul, o rudă a hienei, vidra canadiană, ursul negru cu ochelari, ratonul şi lupul roşu.
În "Originea speciilor”, Charles Darwin a adus în discuţie pierderea unor funcţii la animale, de exemplu pierderea vederii în cazul unor specii care trăiesc în întuneric. El susţinea că evoluţia nu ar trebui privită ca un fel de progres sau de îmbunătăţire, ci ca o adaptare a speciilor la mediul în care trăiesc.
Foto: Thinkstock Un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă americani şi elveţieni arată că numeroase specii de mamifere şi-au pierdut receptorii gustului dulce: pisica do