NECESITATE ● Fără subvenţii, fermierii eco se vor întoarce la producţia convenţională
Şapte fermieri din Tulcea fac agricultură ecologică de patru ani; s-au adunat într-o asociaţie, Delta Dunării Organics, pentru a trece împreună peste lipsa de subvenţii de la stat şi peste preţul mare al îngrăşămintelor şi insecticidelor eco. Se încăpăţînează să cultive cereale, soia şi coriandru, pe care le exportă în ţările unde oamenilor le pasă ce mănîncă.
Lanul de grîu de lîngă Zebil e plin de maci roşii; sau poate e un lan de maci în care s-au strecurat spice de grîu. "Se vede că nu am ierbicidat; de aceea, am pierdere 30% la producţia de grîu", explică Gheorghe Gheorghe, inginer horticultor şi acţionar unic al societăţii Adaflor. Lucrează pămînturile de lîngă Zebil de 24 de ani, iar de patru ani a început să facă agricultură ecologică, adică fără îngrăşăminte chimice, fără pesticide şi ierbicide convenţionale. Pune floarea-soarelui cu sămînţă pestriţă, pe care le-o exportă nemţilor, care o folosesc pentru o pîine specială. Cultivă grîu dur, pe care-l cumpără italienii ca să facă paste. "Pe piaţa românească avem un singur client pentru soia, pentru că noi nu am intrat încă în Europa cu agricultura ecologică. Vesticul, om deştept, îşi respectă sănătatea; mănîncă sănătos şi mai scump, ca să nu dea mai tîrziu banii pe medicamente", spune Petrişor Petrescu, preşedintele Delta Dunării Organics. Ferme eco din Danemarca şi Grecia cumpără de aici pentru că trebuie să îşi hrănească animalele tot cu produse eco; altfel nu ar fi omologate.
CORIANDRU ECO. Judeţul Tulcea este pe locul doi la producţia eco, după Suceava, care e în top datorită suprafeţei mari de păşuni. La producţie cerealieră eco, Tulcea este pe locul întîi. Aici, 75% din agricultură este ecologică. Poate meritul este şi al solului bogat în humus, dar şi al oamenilor care au decis să facă ac