CE BEM, CE MÎNCĂM
Producătorul ne spune că a folosit pentru acest parizer carne de pasăre, însă ne lasă pe noi să ne imaginăm ce zburătoare vom ingera. Restul ingredientelor fac parte din cele pe care ar trebui să le evităm dacă vrem să fim sănătoşi.
De pe eticheta parizerului de pasăre Tomis aflăm că are în compoziţie: “carne de pasăre, colagen, slănină, amidon, soia, sare, condimente, cazeină, dextrină, polifosfaţi E 452, glutamat monosodic E 621, caragenan E 407, erithorbat de sodiu E 316, nitrit de sodiu E 250, colorant natural: carmin E 120”
ANALIZĂ. Parizerul analizat este un produs din carne fiert, ambalat într-o membrană artificială care nu este comestibilă. Din ingredientele enumerate pe etichetă rezultă că acesta are o valoare biologică scăzută, organismul neavînd prea multe beneficii în urma consumului. De vină sunt cantitatea mare de colagen (proteină de proastă calitate) şi de slănină, care are efect aterogen ridicat, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, producătorul nu specifică sursa colagenică (vită, porc saupasăre).
Consumatorul trebuie să fie foarte atent la cele patru surse de sodiu ale parizerului, pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g. De asemenea, produsul analizat conţine şase aditivi alimentari foarte periculoşi pentru sănătate. De exemplu, caragenanul E 407, care este folosit de producător pentru a reţine apă, poate crea probleme la nivelul sistemului gastro-intestinal, mergînd pînă la cancer. Conservantul nitrit de sodiu E 250 are efecte cancerigene, doza zilnică admisă fiind de 0.1 mg/kg corp. Cei care vor consuma acest produs în cantităţi maritrebuie să ţină cont şi de faptul că polifosfaţii utilizaţi perturbă balanţa calciu-fosfor, împiedicînd fixarea calciului în oase. Pe lîngă sursele proteice de origin