Mâncăm prost şi dezorganizat, o spun cifrele de vânzare şi nutriţioniştii. Deşi informaţiile despre alimentaţia echilibrată sunt uşor de accesat, ţinem cont prea puţin de sfaturile specialiştilor.
„Pentru sănătatea dumneavoastră, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi", ni se spune de câţiva ani pe posturile TV şi la radio. Rezultatul? La consumul de sare, batem uşor dublul cantităţii zilnice recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nutriţioniştii spun că suntem în continuare guvernaţi de pofte şi de alegeri culinare la întâmplare.
Anual, un român consumă aproape 10 kilograme de mezeluri, produse care au o cantitate ridicată de sare, de grăsimi „rele" şi de aditivi! La consumul alimentelor sănătoase, nu stăm tot atât de bine. De exemplu, românii sunt principalii consumatori de ulei de floarea-soarelui, în detrimentul sortimentului de măsline, mai sănătos (în cazul în care se foloseşte la prăjit). Producătorii apreciază că uleiul de floarea-soarelui ocupă două treimi din piaţa uleiurilor de gătit. Restul pieţei se împarte între ulei de măsline, de rapiţă, in sau de struguri. Principalul motiv al consumului ridicat de ulei de floarea-soarelui este preţul mai accesibil. Puterea mică de cumpărare a românilor are şi o consecinţă bună: a scăzut consumul de băuturi de tip cola în ultimii ani.
Puţini consumatori ştiu că o cutie din această băutură furnizează aproape jumătate din necesarul zilnic de zahăr. Principalul producător de băuturi de tip cola a anunţat anul trecut o scădere de 4% a consumului băuturilor sale în rândul românilor. Motivul invocat: criza financiară.
O alimentaţie sănătoasă în punctele esenţiale
Dar ce cred românii despre modul în care mănâncă? Potrivit unui studiu din 2009, „Aptitudini şi percepţii faţă de alimentaţia sănătoasă", 62% din români consideră că au o alimentaţie sănătoasă. Deşi, p