În urmă cu mai bine de trei milenii, în Orientul Mijlociu, bobul de orez reprezenta simbolul fertilităţii Pământului şi puterea zeilor Binelui. Studiile recente ale unor antropologi
În urmă cu mai bine de trei milenii, în Orientul Mijlociu, bobul de orez reprezenta simbolul fertilităţii Pământului şi puterea zeilor Binelui. Studiile recente ale unor antropologi confirmă aceste concluzii: în China antică, boabele de orez erau folosite în practicarea unor ritualuri magico-religioase.
Cu timpul, sub influenţa migraţiei unor popoare venite din nord-vestul Siberiei, orezul a devenit un aliment indispensabil în hrana multor popoare. Valorificat în mii de reţete, alături de proteine (animale sau vegetale), de legume şi fructe, orezul este un tonic pentru fiecare dintre noi, în toate etapele vieţii.
Misterele boabelor
Compoziţia chimică a bobului de orez a trezit interesul medicilor şi biologilor din numeroase ţări. O descoperire importantă aparţine, în acest sens, medicului francez Jean Valnet, preocupat de studii fitoterapeutice.
El a ajuns la concluzia că bobul de orez (inclusiv cel decorticat) este bogat în vitamine (A, B1, B2, B6) - care nu se degradează prin prelucrarea termică - şi în săruri minerale precum sodiul, magneziul, potasiul, fierul, fosforul, prezente într-o formulă benefică digestiei. Surprinzător, noile studii au scos la iveală că unele soiuri de orez, cultivate în Europa, conţin şi un procent minor de metale slab radioactive şi este posibil ca efectele acestora să influenţeze pozitiv echilibrul energetic al organismului.
Cercetările efectuate de un grup de biologi britanici de la Universitatea din Manchester demonstrau, acum şapte ani, că dietele bogate în orez, folosite frecvent de asiatici, sunt un scut protector în faţa riscului de a contacta boli digestive grave, chiar şi diferite forme de cancer. În privinţa