Migdale, nuci, ciocolată neagră, dar şi spanac, cereale integrale... Sînt alimente care conţin magneziu, un oligoelement fundamental pentru sănătatea oaselor, muşchilor, dar şi a principalelor organe. De asemenea, magneziul este recomandat persoanelor stresate.
Migdale, nuci, ciocolată neagră, dar şi spanac, cereale integrale... Sînt alimente care conţin magneziu, un oligoelement fundamental pentru sănătatea oaselor, muşchilor, dar şi a principalelor organe. De asemenea, magneziul este recomandat persoanelor stresate.
Magneziul este prezent în aproape toate celulele organismului nostru. El este implicat în peste 300 de reacţii enzimatice la nivel celular. Corpul nostru are aproximativ 25 de grame de magneziu: 60% este stocat în os, procent care trebuie menţinut pentru a proteja structura osului. Restul de magneziu este folosit de muşchi, aici el contribuind la decontractarea musculară, de creier şi în alte organe cheie cum ar fi inima, ficatul sau rinichii. Magneziul asigură transmiterea influxului nervos, producerea de proteine şi controlul ritmului cardiac. De asemenea, magneziul calmează tulburările de tranzit intestinal, ceea ce explică faptul că este administrat în cazul sugarilor suferinzi de constipaţie.
Necesarul de magneziu este diferit în funcţie de vîrstă şi sex. În medie, adulţilor li se recomandă aproximativ 350 mg de magneziu zilnic. În cazul femeilor însărcinate, al celor care alăptează, al persoanelor în vîrstă şi al celor care au activitate fizică intensă creşte necesarul de magneziu. Trebuie reţinut că o parte din magneziu este eliminat prin transpiraţie. Astfel, persoanele predispuse la hiperhidroză (transpiră foarte mult) au nevoie de un supliment de magneziu.
CARENŢE. Cele mai expuse carenţei de magneziu sînt persoanele care au făcut o pasiune pentru dietele de slăbit. De teama de a nu se îngr