ec Ioan Barliba manager la Spitalul Sf Spiridon• In functie de afectiune, bolnavii din spitale vor primi incepand cu 1 aprilie o alocatie de hrana majorata cu 16 procente • Daca un bolnav de diabet primea zilnic hrana in valoare de 12 lei, de la 1 aprilie va primi cu 2,5 lei mai mult • Pentru alte categorii de bolnavi, alocatia de hrana a fost majorata doar cu cativa bani • Managerii spitalelor considera ca aceasta majorare este binevenita
Conform unui proiect de hotarare al Ministerului Sanatatii Publice, de la 1 aprilie alocatia de hrana in spitale si crese va fi majorata. Cei mai multi manageri de spital considera aceasta majorare de 16 la suta a alocatiei de hrana ca fiind binevenita. Proiectul privind cresterea alocatiei de hrana a bolnavului si a micutilor din crese va fi afisata pe site-ul ministerului pentru dezbatere publica. Alimentatia bolnavului pe perioada spitalizarii reprezinta o componenta importanta a tratamentului. Fata de anul 2006, alocatia de hrana a fost majorata cu 16 procente. "Consider ca aceasta majorare a alocatiei de hrana a bolnavului este binevenita. Totul este sa avem un buget indestulator pentru spital. Fara aceasta majorare, pot sa spun ca Spitalul Sf. Spiridon a reusit sa asigure, in medie, o alocatie de hrana in valoare de 6,5 lei. Este bine ca ministerul a luat aceasta hotarare si astfel avem posibilitatea sa imbunatatim regimul alimentar al bolnavului si chiar sa ii oferim si fructe", a declarat ec. Ioan Barliba, manager la Spitalul Sf. Spiridon.
Majorarile propuse de reprezentantii ministerului sunt pe categorii de bolnavi. Astfel, cea mai mare crestere a alocatiei de hrana este inregistrata in cazul bolnavilor de diabet, 14,5 lei pentru copii si 12 lei pentru adultii care sufera de aceasta boala. In momentul de fata, alocatia de hrana pentru acesti bolnavi este de 12,5 lei la copil si respectiv 10,