CALENDAR GASTRONOMIC La 14 septembrie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Ziua Crucii, eveniment important, caci se cuvine sa fie cinstit prin post. In credinta populara, crucea este transformata intr-o arma care il apara pe om de fortele raului. Aflat in primejdie ori la nevoie, la bucurie, dar si savarsind orice rugaciune, el apeleaza tot la gestul sacru al crucii. Mai mult, atunci cand se afla intr-un mare pericol si nu gaseste nici o iesire, este suficient sa-si aduca aminte in ce zi a saptamanii a fost Ziua Crucii in acel an, si totul va fi bine.
Simbolic, acestei zile ii sunt caracteristice o serie de traditii si interdictii. Nu se mananca nimic ce are forma crucii, cum ar fi nucile, prunele, usturoiul sau pestele. Aceasta interdictie se aseamana foarte mult cu cea de la Sfantul Ioan, cand nu se mananca fructele si legumele ce au forma unui cap. Se dau de pomana ulcioare de lut noi, decorate la gura cu motive de culoare rosie. Ele nu se dau goale, ci umplute cu apa sau cu miere si acoperite cu un colac sau cu un covrig. Astfel de ulcioare sunt primite de familiile cu copii, celelalte familii primind cani sau farfurii din lut.
De Ziua Crucii incepe culesul viilor, din acest motiv sarbatoarea purtand si numele de Carstovul Viilor. Inainte de primul cules, exista obiceiul de a chema preotul pentru sfintirea recoltei. In alte zone, culegatorii tin post si rostesc rugaciuni cu o saptamana inainte. Strugurii de pe ultimul bustean al viei nu se culeg, sunt lasati ca ofranda lui Dumnezeu, in semn de multumire.
Se mai crede ca florile vorbesc intre ele numai in aceasta zi, parandu-le rau ca vor incepe sa se usuce. Plantele ce apar dupa Ziua Crucii, cum ar fi brandusele de toamna, sunt considerate necurate si apartin mortilor. Este ultima zi in care se mai pot culege plantele de leac: micsunele, matraguna, navalnic si boz.
Prunele capata acum pute