CE BEM, CE MÅNCÅM ● Conservanţii folosiţi sunt periculoşi
Compoziţia checului exotic îi imprimă o densitate calorică foarte mare, dar şi un profil nutriţional dezechilibrat. Are prea mult zahăr, prea mult ulei şi E-uri din categoria celor nocive.
● E 953 - Edulcorantul care seamănă cu zahărul
CE BEM, CE MÅNCÅM ● Conservanţii folosiţi sunt periculoşi
Compoziţia checului exotic îi imprimă o densitate calorică foarte mare, dar şi un profil nutriţional dezechilibrat. Are prea mult zahăr, prea mult ulei şi E-uri din categoria celor nocive.
Checul exotic Izotop îşi merită denumirea doar dacă ne gândim la faptul că nu are nimic de-a face cu reţeta clasică. Exotismul lui stă, probabil, în multitudinea de aditivi alimentari utilizaţi. Ingredientele înscrise pe etichetă sunt: "zahăr, ouă, ulei, făină, stafide minim 15%, premix: făină de grâu, lactoză, esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi graşi – E 472e, esteri poligliceirici ai acizilor graşi E 475, fosfat de sodiu – 339, bicarbonat de sodiu – E 500, zahăr, stabilizator, sare, aromă, cacao minim 3%, nucă minim 1%, arome identic naturale, conservanţi: propionat de calciu – E 282, sorbat de potasiu – E 202". Informaţiile nutriţionale pentru 100 g de produs sunt următoarele: valoarea energetică 391 kcal/ 1636 kj, lipide 25,32 g, proteine 7,1 g, glucide 30,8 g.
ANALIZÅ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: dulce de cofetărie, tip chec, cu profil nutriţional foarte dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza reprezintă ingredientul major) şi de cantitatea mare de ulei vegetal din sursă botanică neprecizată. Mai mult, checul are în compoziţie o serie de aditivi alimentari de tipul emulgatorilor, stabilizatorilor (neprecizaţi), conservanţilor. Dintre aceştia, propi