Ne-au umplut inimile de bucurie şi ochii de frumuseţe rucărenii, brănenii, oaspeţii din Şinca Nouă, Berca ori Ampoiţa, care s-au întrecut, gătind fiecare după pricepere şi pasiune, urmărind reţeta slovă cu slovă ori transformând-o după inspiraţie.
Spun "după inspiraţie", dar asta nu înseamnă rupere de tradiţie, ci împlinire a ei cu asupra de măsură. N-a fost, deci, o întâmplare faptul că juriul concursului "O masă într-o farfurie", organizat de ANTREC România, filiala Argeş, şi Primăria Rucăr, a acordat o atenţie dublă tradiţiei. Două dintre secţiunile care au fost încununate cu premii şi diplome de merit au avut drept temă "reţeta originală" (dar la fel de bine s-ar fi putut numi "reţeta originară") şi "platoul tradiţional".
Vom trece, pe rând, în revistă câştigătorii şi bucatele cu care s-au remarcat la aceste secţiuni (şi nu numai), cu rugămintea de iertăciune dacă nu i-am putut aminti pe toţi concurenţii.
Urzicile
Am remarcat-o mai întâi pe mica zână, în vârstă de doar 3 anişori, care se plimba nestingherită printre concurenţi, membri ai juriului şi... oaspeţi degustători, purtându-şi cu fală horbota voalului bogat, ca-n Muscel. L-am observat apoi pe fratele ei mai mare, care, în aceeaşi frumoasă ţinută a strămoşilor săi, cu pălăria rotundă, de păstor rucărean, pe creştet, n-o scăpa din ochi. Apoi, am întâlnit-o pe Cristiana Folea, mama acestor copii superbi, la rându-i gătită în port muscelean şi făcând locul în jur să strălucească. După aceea nu am mai ştiut dacă lumea dădea năvală spre masa de concurs a Pensiunii "Roata Norocului" pentru acest mândru tablou de familie sau pentru bucatele bogate, care te îmbiau să le deguşti.
"Avem varză cu slănină şi coastă afumată cu legume, apoi ţelină umplută cu ciuperci, piftie, mămăligă, urzici cu hrean - toate specifice locurilor noastre." Cristiana Folea ne prezin