ALIMENTATIE ECHILIBRATA Cand spun Japonia, gurmanzii se gandesc imediat la mancarea japoneza. Aceasta atrage prin savoare, dar si prin culoare. Ca o curiozitate, in Japonia, branza de soia are diferite culori: de la roz, rosu pana la nuante dintre cele mai ciudate. Dar ce mananca japonezii? "Avand o tara insulara, ei profita foarte mult de produsele marii - de la peste pana la tot felul de alge marine. Mananca si carne sau fructe, dar principalul component al bucatariei japoneze ramane orezul", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In compozitia orezului intra aminoacizi necesari organismului pentru regenerarea celulelor si multe minerale (potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, iod). Orezul nu contine aproape deloc sodiu, de aceea le este recomandat si cardiacilor care au interdictie la sare, si celor cu afectiuni renale, dar si celor care vor sa scape de kilogramele in plus.
Dieta, secretul longevitatii
Secretul longevitatii japonezilor sta in dieta. Studiile au aratat ca, datorita alimentatiei, incidenta bolilor cardiovasculare, a obezitatii sau a cancerului este foarte scazuta in Tara Soarelui Rasare. Pentru ca pestele gras oceanic este nelipsit de pe mesele japonezilor, dieta lor nu duce lipsa de acizii grasi esentiali omega 3 - grasimi cu efecte benefice, antiinflamatorii, hipocolesterolemiante. Algele marine sunt si ele la mare cinste. "Japonezii mananca sushi, o mancare traditionala. Aceasta se pregateste dintr-o bucata de peste crud peste care se pune un orez special fiert, apoi totul se inveleste intr-o alga care se numeste Nori", arata prof. dr. Mencinicopschi. Alga Nori este foarte bogata in fier, potasiu, iod, minerale esentiale pentru sanatate.
Salate de alge crude
Locuitorii din zona Insulei Okinawa mananca multe salate de alge crude din specia Laminaria japonica. Algele Lami