Carnea de porc care este comercializată în Statele Unite ale Americii este contaminată în proporţie de 69% cu o bacterie periculoasă, denumită Yersinia enterocolitica. Anunţul a fost făcut de experţii de la Consumer Reports, în urma unor examinări recente ale eşantioanelor de carne prelevate de pe teritoriul întregii SUA, relatează ABC News.
Datele Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii arată că bacteria Yersinia enterocolitica afectează mai mult de 100.000 de americani pe an. Cifrele mai arată că fiecărui caz diagnosticat îi corespunde mai mult de 120 de cazuri nediagnosticate.
Experţii averizează că bacteria care a fost descoperită în 69% din carnea de porc comercializată în SUA este responsabilă de apariţia simptomelor de febră, crampe şi diaree cu sânge.
Din numărul total de probe prelevate de experţii de la Consumer Reports, respectiv 148 cotlete de porc şi 50 de eşantioane de carne tocată, aproape 96% din probele examinate erau infectate cu Yersinia şi 11% cu enterococi. În plus, Salmonella şi Listeria, două dintre bacteriile cele mai cunoscute şi mai frecvent întâlnite, au fost depistate doar în 4% din cazuri şi, respectiv 3%.
Potrivit autorităţilor, probele prelevate erau de la tipurule de carne de porc cumpărată cel mai frecvent de milioane de americani în toată ţara.
Contactaţi de gândul, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au declarat că pe teritoriul României nu există carne de porc de provenienţă din SUA contaminată cu bacteria Yersinia enterocolitica. „La noi în ţară nu se comercializează carne de porc din SUA de un an. Toate alimentele care provin din ţări care sunt din afara Uniunii Europene sunt controlate şi le este permis accesul în comunitate doar dacă sunt conforme cu normele şi regulile aplicate în UE”, au pre