Trecerea de la alimentatia pe baza de lapte la mesele cu legume, carne sau fructe este un moment important atat pentru bebelusi, cat si pentru mamici. STELUTA INDREI
Diversificarea alimentatiei se incepe diferentiat in functie de tipul de lapte pe care l-a primit copilul anterior. "La copiii alimentati natural (alaptati la san), diversificarea incepe la 5-6 luni, iar la cei hraniti cu biberonul de la 4-5 luni", precizeaza medicul primar pediatru Nicoleta Bobe, specialist neonatolog la Spitalul "Polizu".
LEGUME SI CARNE. In general, se introduc mai intai legumele sub forma de piure, alcatuit in principal din radacinoase (morcov, telina, radacina de patrunjel, pastarnac), dovlecel. Copilului i se dau cantitati crescute progresiv, de la una-doua lingurite in prima zi, se creste zilnic cu una-doua lingurite, pana cand dupa doua saptamani se ajunge la 120-130 de grame de piure. Bebelusul va primi masa de piure de legume intre orele 12:00 si 16:00. Dupa cele doua saptamani se introduce carnea, fiind recomandata carnea de pui sau de vita, pornind de la 5-10 grame pana se ajunge la aproximativ 30 de grame de carne pe zi. La inceput, cand cantitatile sunt mai mici, masa se poate completa cu lapte.
FRUCTE. O data cu carnea se poate incepe si introducerea mesei de fructe, pe care copilul o primeste intre 9:00 si 11:00 dimineata. Cantitatea creste progresiv dupa acelasi principiu ca in cazul piureului de legume. De asemenea, masa de fruct se completeaza cu lapte cand cantitatea de piure este mica. Mamicile pot alege fructe in functie de sezon: toamna-iarna pot alege mere, banane, pere, iar vara-toamna alaturi de acestea pot adauga piersici, caise.
BORCANELE. In general, este bine ca bebelusul sa fie hranit cu piureuri pregatite in casa, recomanda dr. Nicoleta Bobe. Se poate apela la mancarea de la borcanelele speciale atunci cand copilul se plicti