Scumpirile produselor alimentare sunt inevitabile în luna următoare. Preţurile pentru pâine şi ulei vor fi primele care vor creşte. Aceste produse vor costa cu cel puţin 15% mai mult din februarie, potrivit Realitatea.net.
Pâinea are toate şansele să se scumpească cu 15% din februarie, dacă producătorii din industria de panificaţie nu vor mai putea suporta costurile tot mai mari de producţie. Aceştia lucrează în pierdere de peste trei luni de zile. Cauza: preţul grâului şi, implicit, al făinei s-au dublat.
"Această creştere a preţului făinii e lunară. Am sfârşit prin a cumpăra făină în decembrie la 1,53 de lei pe kilogram, în condiţiile în care, în august, cumpăram cu 0,8 lei pe kilogram. Ca să suprevieţuim până acum am micşorat salariile. Am concediat aproape lunar", spune directorul unei firme de panificaţie.
Astfel, în magazinele fabricilor de pâine, franzela de 1 leu şi 30 de bani va costa din februarie 1 leu şi 50 de bani. În hypermarketuri, pâinea care costă acum 2,79 lei va costa cel puţin 3,21, dar numai dacă marile magazine vor adăuga la preţ doar majorările producătorilor de pâine.
Producătorii spun că, în următoarele două - trei luni, uleiul se va scumpi cu cel puţin 15%.
Nici celelalte produse alimentare nu vor fi scutite de scumpiri, având în vedere că preţurile carburanţilor au crescut încă din prima zi a anului. În plus, depindem de importuri şi de un curs valutar stabil. Alimentele vor fi mai scumpe cu până la 5%. În marile magazine însă, scumpirile pot fi mai mari de atât dacă în preţuri se adaugă alte taxe şi adaosuri comerciale.
Ministrul Agriculturii, afirmă, însă, că nu există motive pentru ca preţurile să crească.
"Eu am certitudinea că există o liniaritate a preţului la principalele produse agro-alimentare. Şi în domeniul pâinii este acelaşi lucru. În mod normal nu trebuie să se scumpească", consideră Val