Să luăm, de pildă, afinele. Sunt considerate "superalimente", "superfructe", datorită nivelului lor foarte ridicat de antioxidanţi - molecule despre care se spune că ne protejează de cancer. Dar, în realitate, deşi afinele domină lista alimentelor bogate în antioxidanţi, acestea conţin din plin doar un singur tip de antioxidant, antocianina, care se regăseşte şi în alte fructe, cum ar fi strugurii, în special cei roşii.
Există însă şi alimente cu conţinut mult mai mare de antioxidanţi decât fructele, cum este ciocolata neagră. Încă un amănunt despre fructe: nu le ţineţi în frigider! Specialiştii din Oklahoma au constatat că, de pildă, pepenele roşu ţinut la temperatura camerei mai multe zile îşi măreşte cu 20% conţinutul de licopen şi de betacaroten (ambii antioxidanţi), iar bananele şi piersicile sunt mai hrănitoare dacă sunt ţinute la 20 de grade Celsius.
În privinţa legumelor, nu toate îşi pierd calităţile nutritive prin preparare. Este cazul morcovilor, care prin preparare eliberează de trei ori mai mult betacaroten, antioxidantul care protejează pielea. De asemenea, nu numai vegetalele colorate sunt bogate în vitamine şi substanţe nutritive, ci şi cele albe, cum este varza albă, de pildă, care conţine vitaminele A, B, C şi K, calciu, fier şi fibre, sau conopida, bogată în antioxidanţi, vitamina C şi folaţi.
Un alt mit spune că alimentele degresate sau cu un conţinut redus de grăsimi ne ajută să slăbim. Şi acesta este un mit. Fie că este vorba de un baton cu cereale, de un iaurt sau de alte alimente procesate ce au pe etichetă indicaţia unui conţinut "zero" sau minimum de grăsimi, aceste produse conţin în schimb mult zahăr, carbohidraţi şi tot soiul de îndulcitori sintetici care dau un conţinut caloric cât un aliment sau un meniu bogat în grăsimi. Specialiştii sunt de părere că, în loc să ne minţim cu astfel de produse, m