La început de Brumar, Fasolea lu' Ciolanu (produs înregistrat al pensiunii Casa Matei din Berca) a avut un ingredient în plus. De, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi era greu să treci cu vederea vedeta timpului şi a locului, aşa că-n ceaunul cel mare, alchimistul-şef al bucătăriilor, neobositul Nicolae Toader, a adăugat afumăturii de porc şi câţiva cârnăciori subţiri şi picanţi, care au nuntit numai bine cu fasolea cea albă şi grasă, cu boabele de piper şi frunzele de dafin, care împrumutau şi ele ceva arome întregului preparat. Starostele bucătăriilor de la Berca s-a simţit ca pe vremuri, într-o cuhnie de campanie, gătind pentru sutele de invitaţi, ba cartofi ţărăneşti cu şunculiţă afumată, ba salată de varză verde ori ceva bunătăţi cu ţelină din ăst an şi maioneză... Însă chiar dacă toată lumea a gustat din bucatele lui, chiar dacă plăcintele cu carne şi tartele cu prune i-au fost mult apreciate, ştie să se retragă discret, când vine vorba de festivalul de toamnă, ca să lase gloria oaspeţilor veniţi de la celelalte pensiuni. Nu de alta, dar al lor este locul de onoare, la expoziţia gastronomică a pensiunilor buzoiene.
EXPOZIŢIE GASTRONOMICĂ
Şi-aşa se face că masa cea cu Fasolea lu' Ciolanu şi cu cartofei ţărăneşti şi-a retras tunurile, pe câmpul de "bătălie" al bucatelor, dând întâietate unor mâncăruri ceva mai deplin elaborate, precum dovleacul umplut cu varză al Polianei Partal (Casa cu Tei, Sărata Monteoru) ori prepeliţele umplute şi iepurele picant al Emiliei Dragu (Casa Dragu, Bădeni). N-aş pierde din vedere nici prezenţa la expoziţie a altor pensiuni aflate în topul turismului rural buzoian, precum Pensiunea "Varlaam" din... Varlaam, comuna Gura Teghii (le-a întors dna Blidaru "vizita" celor de la Casa Matei, după "Înţărcatul Mieilor", de sub poalele Penteleului, în primăvară), ori Pensiunea "Mon Caprice" din Sărata Monteoru, ca să nu uităm