BUCATE CERCATE Despre faptul ca scriitorii romani erau cunoscatori in ale gastronomiei avem multe dovezi. De la Neculce, Cantemir, Budai-Deleanu, Kogalniceanu, Negruzzi, Filimon, Ghica, Odobescu, Creanga, Caragiale, Hogas pana la "mai tinerii" Sadoveanu si Voiculescu avem nenumarate descrieri despre ospetele de altadata, despre cuhniile, pivnitele cu hrube, camarile incarcate cu bunatati si despre mesele imbelsugate insotite de arcusul lautarilor.
Iar doi dintre ei, Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, adevarati gurmanzi, ne-au lasat faimoasa si binecunoscuta culegere de "200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti".
Savori moldovenesti Pagina de titlu a celei de-a doua editii, aparuta la Iasi in anul 1842 A aparut pentru prima data in anul 1841 si a fost tiparita cu cheltuiala si ingrijirea unei societati de iubitori de inaintarea si stralucirea neamului romanesc. Daca citim Scara cartii de bucate avem sentimentul, mentioneaza Mircea Zaciu, ca patrundem "intr-un univers de arome si delicii vizuale". Se poate spune ca ea reprezinta un document veritabil al gustului si al filosofiei de viata a unei epoci.
Supa pisata, Mancare de miel, Pui fierbinti, Maiuri de gasca cu sos, Budinca de cartofe, Sos de ciuperci, Tort de migdale, Babe... sunt doar cateva dintre retetele "cercate".
PUI FIERBINTI Iei pui mici si le dai sare si pui in tingire cu ceapa, morcovi, petrinjel verde, putin piper intreg, putin enibahar, trei cuisoare, trei parti de apa si una de otet si le pune sa fiarba pana cand vei socoti pe jumatate fierti, iei o lingura de unt sa se topeasca, o lingura de faina si le lasa sa se umfle, apoi strecurand salcea in care au fiert puii, pui si trei linguri de smantana si asezand de isnoava puii intransa, o lasi sa mai fiarba. MAIURI DE GASCA CU SOS Sa sarezi maiurile si sa le impanezi cu coaja de alamaie, pune i