Nu a trecut mult timp de când Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" a găzduit Festivalul Culturii Thailandeze. Atunci m-am putut bucura de spectacole thailandeze de marionate, dansuri tradiţionale şi populare thailandeze. Am urmărit cu plăcere demonstraţiile de gătit, sculptat în fructe şi legume sau am fost cuprinsă de uimire când am văzut cum iau viaţă animale sau flori din zahăr în mâinile talentate ale artiştilor thailandezi.
ARTĂ ÎN BUCATE
Dar pentru că mi s-a părut prea puţin, pentru a putea pătrunde măcar virtual pe minunatul tărâm al Thailandei, am avut nevoie de ajutorul Excelenţei Sale Doamna Ambasador Chantipha Phutrakul, care a avut amabilitatea de a mă primi şi a-mi răspunde la întrebări. Mai întâi i-am mulţumit că mi-a oferit posibilitatea de a cunoaşte o mică parte a culturii, tradiţiilor şi gastronomiei thailandeze, admirând costumele dansatorilor şi artiştilor, precum şi instrumentele lor muzicale. Nu am avut contacte cu această cultură decât prin intermediul unor cursuri de bucătărie thailandeză când, la fel ca şi acum, am fost surprinsă în mod plăcut de deosebita plăcere şi atenţie pe care o au thailandezii atunci când prepară o mâncare, când sculptează în fructe şi legume, dansează sau pictează. Sculptura în fructe şi legume este un simbol al eleganţei şi perfecţiunii tradiţiei culinare thailandeze.
„Cum a apărut această artă? Pot europenii să înveţe să sculpteze în şcoli?", i-am adresat o întrebare Excelenţei Sale. „Această artă se practică de sute de ani în fiecare casă din Thailanda", mi-a răspuns. „Pentru noi nu contează doar gustul, ci şi formele pe care le au alimentele şi se învaţă din generaţie în generaţie. Din momentul în care învăţăm cum să gătim, învăţăm să sculptăm fructe şi legume. Sculptura se predă încă din clasele primare şi, bineânţeles, europenii pot învăţa să sculpteze. Sunt doar câţiva