FAST FOOD O zi frumoasa de inceput de toamna. Soare cat se poate de mult, nori razleti si un vanticel ce adie usor, leganand faldurile perdelei. Langa masa, o carte deschisa si uitata acolo de ceva vreme. Si peste toate, un zgomot puternic de vase trantite si sfarait de ulei. Sa nu va speriati, nu e decat cineva in bucatarie. Nu trebuie sa-i stiti numele, poate fi oricine cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, cu nervii pusi serios la incercare. Care este motivul acestei agitatii? Nu e vorba de vreo petrecere, aniversare sau altele asemenea. La mijloc se afla o invidie veche de cand lumea. De ce altcineva sa poata si eu nu?
Asa ca personajul nostru s-a trezit dis-de-dimineata gata de fapte mari. Mai intai friptura de pui, de fapt un pui intreg, cu tot cu picioare, gat si cap. Probabil s-a gandit ca nu e bine sa faca risipa si, oricum, totul se consuma (de fapt, ca sa fim sinceri pana la capat, colocatarul apartamentului, un "superb patruped cu coada si cu doua urechi cat o zi de post", nu este de acord intotdeauna, dar a cugetat ca nu merita sa protesteze doar pentru asta). In timp ce puiul se rumenea la cuptor intr-un vas cu ulei indoit cu nitica apa, peste care s-a presarat un munte de mirodenii (doar, asa, "sa fie"), a trecut la etapa decisiva. Pregatirea unui sos cu totul aparte din rosii, ardei, cateva feliute de avocado, usturoi, piper, oregano si chimen. Cu asta sigur ii va lasa pe toti cu gura cascata. Isi imagina de pe acum reactia celorlalti. "Si acum, urmeaza⦠salsa!" Bineinteles ca se vor gandi la dansul acela exotic, latino-american, inspirat de ritmurile de jazz sau rock. Si cand colo, ea le va oferi un bol cu sos condimentat. Cu asta va intra in istorie.
Nu stiu ce s-a intamplat mai departe, dar salsa este cu siguranta o parte din istorie, cel putin din cea a aztecilor. Era preferatul conducatorilor azteci si se prepara din rosii, arde